Hoeksema's Regionale Milieudiensten
  • voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag geleverd

In dit artikel

De gevaren van batterijen en accu’s in het afval

De gevaren van batterijen en accu’s in het afval

Heb je weleens nagedacht over wat er gebeurt met je oude batterijen als je ze bij het restafval gooit? Misschien denk je: ‘Ach, wat voor kwaad kan een klein batterijtje nou aanrichten?’ Helaas, het is niet zo onschuldig als het lijkt. Batterijen en accu’s kunnen namelijk heel gevaarlijk zijn als ze bij het afval belanden. Hier leggen we uit waarom je batterijen en accu’s absoluut niet in je afvalcontainer moet gooien.

Waarom zijn batterijen en accu’s gevaarlijk in het afval?

HRM - Waarom zijn batterijen en accu’s gevaarlijk in het afval?

Brandgevaar door druk op de batterijen en accu’s

Doordat afval gebruikt of opgeperst wordt, ontstaat er veel druk op batterijen en accu’s. En in batterijen en accu’s vinden allerlei processen plaats. Wanneer bijvoorbeeld de polen van de batterij direct met elkaar in contact komen, genereert de batterij warmte en raakt deze oververhit. Het mogelijke gevolg is brand of zelfs explosies. Dit is vooral zo bij krachtigere batterijen zoals lithium-ion batterijen.

Er is ook een grote kans op brand wanneer de batterij of accu opengaat of lekt. Er komen dan allerlei chemicaliën vrij, wat kan zorgen voor een chemische reactie. Dit heeft vaak hitte en vlammen tot gevolg. Een batterij of accu kan al in brand vliegen in je prullenbak of in een afvalcontainer, maar het risico op brand tijdens het ophalen of verwerken van het afval is het grootst.

Schadelijke chemicaliën

Naast de kans op brand zijn de chemische stoffen in batterijen en accu’s ook schadelijk voor mensen, dieren en het milieu. Als een batterij of accu lekt of opengaat, komen deze chemicaliën vrij. Bij blootstelling aan lucht of water veroorzaken ze schade aan zowel het milieu als aan afvalverwerkingsinstallaties. Dit zijn de meest schadelijke en problematische stoffen uit alle accu’s en (oplaadbare) batterijen:

Zware metalen: Cadmium (Cd), lood (Pb), nikkel (Ni), kobalt (Co), zink (Zn)
Elektrolyten: Kaliumhydroxide (KOH), lithiumzouten zoals lithiumhexafluorfosfaat (LiPF₆), zwavelzuur (H₂SO₄)
Reactieve stoffen: Lithium (Li), grafiet, mangaanoxide (MnO₂)

Wat kun je doen om deze problemen te voorkomen?

Lever je batterijen en accu’s in bij de daarvoor bestemde punten. Dit is gratis en bespaart een hoop ellende! Deze inzamelpunten zijn makkelijk te vinden en zorgen ervoor dat batterijen en accu’s op een veilige manier worden verwerkt. Ze worden gesorteerd en de bruikbare materialen worden gerecycled. Dit bespaart grondstoffen en vermindert de hoeveelheid afval die we produceren.

Waar vind je een inzamelpunt voor batterijen en accu’s?

Je kunt je oude batterijen en accu’s op veel plekken inleveren, zoals:

  • Supermarkten: veel supermarkten hebben inzamelbakken voor batterijen en accu’s.
  • Winkels: ook in veel winkels vind je inzamelpunten, vooral in winkels die batterijen en accu’s verkopen.
  • Gemeentelijke inzamelpunten: je gemeente heeft speciale plekken waar je oude batterijen en accu’s kunt afgeven.
  • Milieustraten: hier kun je allerlei soorten afval inleveren, inclusief batterijen en accu’s. Je kunt ook langskomen bij onze milieustraat ‘’De Tweemat’’ als je een inwoner bent in het Westerkwartier in Groningen.

Tip: controleer de website van je gemeente of vraag bij je lokale winkel naar de mogelijkheden.

Zo raak je makkelijk van je oude batterijen en accu’s af en doe je het milieu een groot plezier!

Wist je dat...

Wist je dat we door recycling van batterijen tonnen aan waardevolle metalen kunnen terugwinnen? Metalen in batterijen kunnen bijvoorbeeld opnieuw worden gebruikt in nieuwe producten, zoals auto-onderdelen of nieuwe batterijen. Zo verminderen we de vraag naar nieuwe grondstoffen, verkleinen we onze ecologische voetafdruk en dragen we bij aan een circulaire economie.

Onze inzet voor duurzame én veilige afvalverwerking

Bij HRM Containers hebben we het belang van duurzame én veilige afvalverwerking hoog in het vaandel staan. Daarom accepteren wij geen batterijen en accu’s bij het afval. Wil je weten welke soorten afval wij wel accepteren? Bekijk onze pagina over de inzameling van afval of neem contact met ons op. Samen maken we een verschil!

Samen sterk in afvalwerk

HRM Nederland - Normec HRM Nederland - Dekra NTA 8080 HRM Nederland - ISO 9001 TÜV Nederland HRM Nederland - ISO 14001 TÜV Nederland HRM Nederland - ISO 45001 TÜV Nederland HRM Nederland - NIWO HRM Nederland - OPK HRM Nederland - PSO HRM Nederland - VCA HRM Nederland - Weeelabex HRM Nederland - Nedvang HRM Nederland - KOMO HRM Nederland - Erkend Leerbedrijf
Contact
Tweemat 7
9861 TB Grootegast
IBAN: NL30RABO0385705271
Bel ons op 0594 - 516839
Stuur ons een mail

Openingstijden HRM Nederland
maandag07:00–18:00
dinsdag07:00–18:00
woensdag07:00–18:00
donderdag07:00–18:00
vrijdag07:00–18:00
zaterdag08:00–14:00
zondagGesloten
Voor de milieustraat gelden afwijkende openingstijden
© 2024 HRM Nederland | Vormgeving en Realisatie Reclamebureau RAM
mailen
bellen
bestellen
ruilen
ophalen