Vuilnisman/vrouw is een ondergewaardeerd beroep, maar steeds meer mensen gaan de waarde hiervan inzien. Daar ben ik blij om! Ik houd van het buiten werken, actief bezig zijn en er is alle ruimte om plezier te maken tijdens het werk. Het is een baan die onmisbaar is in deze maatschappij en ik zou het iedereen aanbevelen.
Lees meerTer plekke de vrachtwagen repareren zodat ze weer verder kunnen, dat vind ik altijd een mooie uitdaging! In mijn werk zit zoveel afwisseling, dat maakt het echt leuk. Inmiddels werk ik al ruim 18 jaar bij HRM. Elke dag met plezier, ik ga echt met zin naar mijn werk!
Lees meerAls belader bij de huis-aan-huis inzameling, verzamel ik de verschillende afvalstromen in de gemeente Westerkwartier. Daarnaast werk ik ook bij de milieustraat. Via een uitzendbureau ben ik bij HRM terechtgekomen, ideaal dat ik school en werk kan combineren.
Lees meerSinds 2003 werk ik bij HRM, alweer 20 jaar dus. Mijn jobcoach heeft mij hierbij geholpen. Op een woensdag had ik een gesprek bij HRM en de volgende dag ben ik direct begonnen. Ik wil hier nooit meer weg, het voelt echt als een tweede thuis!
Lees meerIk ben het aanspreekpunt voor onze klanten en ik houd mij bezig met klanten bezoeken, offertes versturen, een stukje marketing (website, advertenties, social media etc) en nog een aantal andere zaken.
Samen met de rest van het team zorg ik ervoor dat de klant tevreden is, want wanneer de klant tevreden is zijn wij dat ook.
HRM staat altijd voor je klaar, ze denken en leven met je mee. Echt een familiebedrijf! In 2012 kreeg ik een heel ernstig auto-ongeluk. Een van de eerste die langskwam in het ziekenhuis, was Kees Hoeksema. Hij vertelde mijn ouders dat ik wel weer aan het werk kwam bij HRM, ook al moest de vuilniswagen helemaal aangepast worden voor een rolstoel bij wijze van. Dat is mij altijd bijgebleven. Niet iedereen leeft zo met je mee. Ik heb heel erg geknokt om zo snel mogelijk weer achter dat stuur te zitten en daarom ga ik elke dag met plezier naar mijn werk!
Lees meerDagelijks plan ik alle ritten op een zo duurzame en efficiënt mogelijke manier in voor de chauffeurs, om onze klanten in de drie Noordelijke provincies te voorzien van containers.
Daarnaast plan ik ook de ritten voor het transporteren van afval naar eindverwerkers en het afval voor derden in voor de afdeling Hoeksema Transport. Werken in een hechte groep collega’s en veel afwisseling in het werk, dat vind ik fijn!
Lees meerIn de stad Groningen beleef je elke dag wel iets. Het is een avontuur om de containers op hun plek te krijgen naar de wens van de klant. Vaak willen fietsers er nog even snel achterlangs of moet je containers plaatsen in smalle straatjes. Je moet scherp zijn, maar in de stad rijden is echt mijn ding! Ik heb veel vaste klanten in de stad Groningen die mij goed kennen, waardoor ik ze goed kan bedienen. Een ritje Friesland? Nee, dat geef ik liever aan een ander. Laat mij maar rijden rondom de Martinitoren!
Lees meerKees Hoeksema begint met het handmatig verwerken en sorteren van bouw- en sloopafval.
Hoeksema koopt een bedrijfspand aan het Feithspark in Tolbert. Dit was nodig door de groei: meer containers, vrachtwagens en personeel. HRM past het sorteringsbeleid aan om de verschillende afvalstoffen efficiënter te verwerken en vervoeren. Het bedrijf voegt mechanische afvalverwerking toe.
HRM breidt de werkzaamheden uit met de afvalverwerking voor het gemeentelijk overslagstation ”De Tweemat”
De milieuwagen verschijnt in het straatbeeld van een aantal gemeenten in het Noorden van Nederland. De wagen zamelt oud papier, schillen en flessen in. Later komt daar de milieuzak bij voor het scheiden van kunststof verpakkingsmateriaal.
HRM verhuist naar Grootegast. Er wordt een grotere machinale sorteermachine aangeschaft met werk voor tien man als gevolg.
Uit alle voormalige gemeenten uit het huidige westerkwartier worden de bron-gescheiden deelstromen op unieke wijze ingezameld en gerecycled.
Martijn Hoeksema (zoon van Kees) begint op 1 mei zijn eigen containertransportbedrijf: M. Hoeksema Transport.
HRM heeft inmiddels zeventig werknemers in dienst. Zij dragen zorg voor inzamelen, sorteren en verwerken van industrieel en huishoudelijk afval. HRM probeert in dat proces de (menselijke) leefomgeving zoveel mogelijk te ontlasten, met als motto dat 80 % van het afval een tweede kans verdient. Volgens de Hoeksema`s is HRM nog (lang) niet uitgegroeid.
Aanschaf verkleiningsmachines voor een logistiek betere afzet, duurzame verwerking en upgrading van herbruikbare materialen voor de industrie.
Introductie totaalconcept, waarbij in voormalig gemeente Leek 11 verschillende deelstromen worden opgehaald in 1 unieke inzamelauto.
Start WasteTrain Westerkwartier voor het demonteren van klein elektrische apparatuur en het stimuleren en opleiden om de afstand tot de arbeidsmarkt voor inwoners van de gemeente Westerkwartier te stimuleren.
HRM wordt overgenomen door Martijn Hoeksema, hiermee blijft HRM het bekende familiebedrijf in Noord-Nederland, dat landelijk opereert.
Unieke soorteer-opstelling voor het scheiden van grove t.o.v. restfracties d.m.v. gecombineerde machinale sortering en hand-picking voor de regionale werkgelegenheid. Zoals altijd innovatief waar het moet en conventioneel waar het kan. Sociaal, duurzaam en commercieel.
Nieuwe werkplaats ter stimulering van een optimale dienstverlening.
In 2022 werken er ondertussen al 8-10 mensen op kantoor om de gewenste service te leveren en om met de gewenste nuchterheid de slimste oplossingen voor afvalverwerking te bedenken voor alle klanten. Daarnaast zijn er ca. 90-100 man operationeel aan het werk, waarvan 30% een beperking heeft of een afstand tot de arbeidsmarkt had. Deze mensen maken zich dagelijks hard om de containerverhuur, het transportbedrijf, de milieustraat, recycling en de circulaire economie waar we naar streven werkelijkheid te maken. Deze ambities zetten we door in de toekomst, samen met jou.
Voor de gehele gemeente Westerkwartier zijn inmiddels vier inzamelingswagens op blauwe diesel (HVO) in gebruik. Met deze wagens kunnen we een co2-reductie bewerkstelligen van 83% en nog altijd 9 verschillende deelstromen inzamelen zonder aanhangwagen met een zeer hoge social return.