Hoeksema's Regionale Milieudiensten
  • voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag geleverd

In dit artikel

Gemakkelijk je tuin winterklaar maken

Gemakkelijk je tuin winterklaar maken met HRM Containers.

Na een heerlijke zomer, waarin we lekker van de tuin hebben genoten is het najaar aangebroken. Tijd om je tuin winterklaar te maken. Daarmee zorg je dat al je planten de winter overleven, zodat je ook volgend jaar weer volop van je tuin kunt genieten.

De beste maand om je tuin winterklaar te maken is oktober. Begin je eerder, dan loop je zomaar de kans een late nazomerdag mis te lopen. Na oktober is het vaak regenachtig of koud. In oktober het nog prima weer om in de tuin te werken. Bovendien is de kans op een bevroren bodem deze maand klein.

Wat moet je allemaal doen om je tuin goed de winter door te helpen?

Check de buitenkranen

Eén van de meest voorkomende problemen in de wintermaanden is een gesprongen waterleiding. De tuinkraan staat vaak open en bloot buiten. Voorkom dat deze kapot vreest door de watertoevoer af te sluiten en de kraan leeg te laten lopen. Het kan geen kwaad de leidingen een beetje te isoleren. Gieters en tuinslangen laat je natuurlijk ook leeglopen. Het beste bewaar je deze in de schuur.

Gazon verzorgen

Heb je een gazon? Je maakt je grasveld winterklaar door hem nog één keer goed te maaien en het maaisel af te voeren. Maai het ietsje minder kort dan normaal en verwijder dode bladeren. Het winterklaar maken van de tuin is ook een mooi moment om je gras van wat voeding te voorzien. Strooi kalk om mosvorming tegen te gaan en de wortels van het gras meer lucht te geven.

Oprit vegen

Vergeet je oprit niet te vegen. De hoeveelheid bladeren, eikels, kastanjes etc. etc. laten vaak sporen na op de oprit. Ook loop je dit de rest van de donkere maanden naar binnen. Daardoor zijn er binnen weer meer schoonmaak werkzaamheden! Kortom; af en toe wat vegen voorkomt een hoop extra rommel. Bewaar dit op de compostbult of veeg het bij elkaar om later in één keer af te voeren.

Snoeien en snijden

Het najaar is voor veel planten ook het seizoen voor een stevige snoeibeurt. Voor buxus is oktober de snoeimaand bij uitstek, maar ook ander groen kan wel een knipbeurt gebruiken. Heb je klimop? Deze kun je enorm ver terugsnoeien. Ook verwijder je uitgebloeide bloemen.

Fruitbomen krijgen bij het winterklaar maken van je tuin ook een snoeibeurt. Hoe je bomen en struiken moet snoeien verschilt per plant, maar het adagium blijft: Snoeien doet bloeien! Ook je rozenstruik of stamrozen, je plataan, laurier en je hibiscus kun je nu terugsnoeien.

Help planten de winter door

Sommige planten zijn meerjarig, maar hebben wel wat hulp nodig om de koudste maanden te doorstaan. Het beschermen van je planten is een belangrijk onderdeel van het winterklaar maken van je tuin. Pot- en kuipplanten kun je naar binnen halen of op een beschut plekje zetten. Andere planten kun je lekker warm inpakken, bijvoorbeeld in juten zakken. 

Dit is ook het moment om planten te vermeerderen (“scheuren”) of planten te verplaatsen naar een betere plek.

Heb je een vijver? Zorg dan dat je deze goed schoonmaakt. Verwijder dode planten en verzeker je ervan dat de vissen lekker diep onderwater (minstens 80cm) kunnen overwinteren.

Voorbereiden op een kleurig voorjaar

Gras gemaaid, snoeiwerk gedaan? Dan wacht je nog een leuk klusje: bloembollen planten. Plant bloembollen als je toch al bezig bent met het winterklaar maken van de tuin en na een paar maanden ontvang je een kleurrijke aankondiging van het voorjaar.

Werk de rommel weg, voer het af.

Na het winterklaar maken van de tuin zit je met een enorme berg tuinafval. Gras, bladeren, takken, dode bloemen en ander groenafval. Dat oogt niet zo netjes. Met de reguliere gft-bak duurt het weken voordat alles eindelijk weg is. 

Het afvoeren van groenafval is een vervelend en zwaar klusje. Je moet een aanhanger huren of een busje regelen. Alles inladen en naar de milieustraat. Misschien moet je een paar keer heen en weer. Afvoeren van tuinafval kost veel tijd, zeker nu iedereen op zaterdag bezig is met de tuin. De eerste files bij de milieustraat zijn alweer gesignaleerd. 

Heb je hier niet zo’n zin in? Laat dan een tuin- en groencontainer plaatsen. Dat klinkt misschien decadent, maar is verrassend voordelig. En het is zó gemakkelijk! 

Tuin & Groenafval 3m3
Afmetingen
2,50 x 1,60 x 1,00 M
Prijzen zijn all-in, incl. BTW
Kleine verbouwing
Past op een parkeerplaats
€ 165,00
Nu bestellen
Meest gekozen
Tuin & Groenafval 6m3
Afmetingen
3,40 x 1,85 x 1,00 M
Prijzen zijn all-in, incl. BTW
Middelgrote verbouwing
Past op een parkeerplaats
€ 195,00
Nu bestellen
Tuin & Groenafval 10m3
Afmetingen
3,65 x 1,85 x 2,05 M
Prijzen zijn all-in, incl. BTW
Middelgrote verbouwing
Past op een parkeerplaats
€ 230,00
Nu bestellen
Tuin & Groenafval 15m3
Afmetingen
6,85 x 2,50 x 1,15 M
Prijzen zijn all-in, incl. BTW
Grote verbouwing
Past op een parkeerplaats
€ 460,01
Nu bestellen

De container wordt gewoon bij je huis geplaatst. Je gooit al het groenafval in de container en laat de verhuurder weten wanneer deze vol is. Je hebt er verder geen omkijken meer naar. De container wordt opgehaald en jij bent van je tuinafval af. 

Dát maakt het winterklaar maken van je tuin wel heel gemakkelijk!

Samen sterk in afvalwerk

HRM Nederland - Normec HRM Nederland - Dekra NTA 8080 HRM Nederland - ISO 9001 TÜV Nederland HRM Nederland - ISO 14001 TÜV Nederland HRM Nederland - ISO 45001 TÜV Nederland HRM Nederland - NIWO HRM Nederland - OPK HRM Nederland - PSO HRM Nederland - VCA HRM Nederland - Weeelabex HRM Nederland - Nedvang HRM Nederland - Erkend Leerbedrijf
Contact
Tweemat 7
9861 TB Grootegast
IBAN: NL30RABO0385705271
Bel ons op 0594 - 516839
Stuur ons een mail
mailen
bellen
bestellen
ruilen
ophalen